Saturday, May 26, 2012

Choc Moist Cake


Resipi Choc Moist Cake..

Assalamualaikum...
hye2..

mgu ni bengang gler..
logik ker?? sbb baking kek skali je sbuln bil letrik naik?? mcm xpercaya..
tp 2 la kenyataannye..waaaaa....
 T. E. N. S.I.O.N..

Ssh duk umh sewa ni..mcm2 prgai jumpe..
Janganla berkira sgt..biasa la duk umh sewa..xkan xfhm kn..
daku pn xkisah ape diorang nk guna byk mn nk guna peralatan letrik..
tp xsangka ade gak org yg sgt2 berkira dlm dunia ni..

 ok....

xpe...

kalo xpuah hati sgt...
daku byr bil lebih pon xpe....

mode...G.E.R.A.M G.I.L.E.R ..Oke...

Sume ni jadik lepas daku baking kek ni..
xtau ape mslhnye..
sdgkn sblm daku baking kek pon bil da memg melambung tinggi...

laptop 24 jam..lampu pn xtutup...alih2 ak disalahkan,,,memangtakpuashati.....
bkn nk bising2 tapi,, kalo da ckp xfikir dulu mcm 2 la jadiknyer...hoho...ngepek..

Ok..ni resepi nye...daku amik resipi ni drp fb JOM MASAK..
BEST SGT resipi ni..tme ksh 2 JM..so pada sape2 yg baru nk blaja wat kek blehla view fb JM ni..yg byk sgt info nye...

Resipi ni tersangatlah senangnye..

xyah pukul butter..

xyah guna mixer..

just masak..n campur je sebati..heheh..




Bahan2
A

1 cwn serbuk koko
1 cwn gula perang
1 cwn susu pekat
1 cwn air panas
1 cwn air biasa
4 sudu besar susu tepung ( xletak pn xpe)
1 cwn minyak jagung
** minyak msk pn bleh gak...tp minyak jgung kurang kolestrol uolls... 

B

2 cwn tepung gandum
1 sdu teh baking powder
1 sdu teh soda bikarbonat
C

2 biji telur
1 sdu teh esen vanila


Choc ganache

350 g coklat masakan
150 ml UHT whipping cream (tawar)
1 sdb butter

CARA2

Kek

1. Campurkan semua bahan A...masak ats api sederhana...hingga sebati..biar tepi.
2. Campurkan semua bhn B dan ayak..
3. Dalam bekas lain..Pukul telur guna whisk..whisk ni cam pemukul telur..xyah putar yer..
     pas 2 tambahkan esen vanilla..

4. Ok..skang campurkan bhn A yg telah dimask ke dalam bekas telur yg dipukul..
     kacau sebati..

5. Akhir sekali..masukkan tepung gandum ke dalam adunan...sedikit2..kacau sebati..guna sudip jerr..
6. Panaskan oven 160 darjah celcius..
7. Griskan loyang 8 inch dengan butter or marjerin..lapik kertas minyak..
8.Masukkan adunan dalam loyang..bakar selama 40 min atau hingga masak..

** OK SIAP..Cam mn nk tahu masak??
cucuk je lidi dlm kek..kalo xmelekat..mksdnye msk le tu..hehe..


Choc Ganache

1. Masukkan semua bhn dan masak secara double boil ats api..hingga sebati..
2. Biarkan suam2..
3. Curahkan ats kek
** Kalo nk cair tambahkan whipping cream..


ok..
selamat mencoba..

Jom scroll ke bwh.......=)

moist choc cake + curahan choc ganache..meleleh 2..hik3


blue..my fav..

ngn almond nibs..


Tempahan dr student DPLI UPSI
ASIAH..tuk program koko..



                                               


Ikhlas dr nurazwani...=) tq for viewing..






Sunday, May 6, 2012

Slice Cheesecake

Assalamualaikum sume..hye2..=)

Hari mgu ni byk masa la plak..so smpat la daku post kn entry2 nih..
salu nye nk mkn pn xsempat..bzY sgt2 ngn asaimen..

1 pengajaran daku dapat jgn buat keje last minute..


sebab....


sebabnye...


sebab...


nt sume keje xjadi...hoho..penah wat asment last minute..
waaaaaa....nk terkencing rsanye...keh3..
so jgn tgguh2 kn keje yer korang...
jgn jadik mcm saye...


ok la hr ni nk cter psl slice cheesecake yg gebu ni..yg best..or nama len die ialah..
Japanese Cotton Cheesecake.
resipinye daku amik kt SINI..
senang jer nk buat..xrenyah sgt..xbyk bahan sgt yg digunakan..
       and
the most important thing..THIS IS MY FAV CAKE..ngeh3..
bley tgok gamba2 kt bwh ni..=)





Npk x comot sket..hehe..ni 1st time buat..
tapi kira ok la kan..jadik..hehe


Blueberry jam yg daku wat sndiri..



Ni tempahan dari ckgu sk Sultan Hisamuddin Alam Shah...
kak haida..
Die la 1st customer daku..
walaupun msa 2 kek daku ntah ape2..hehe
comot lagi..



Makan2 kt skul..
sparuh lgik da hbes mkn kt umh..keh3








rasa cheese + kiwi yg masam + bluberry jam yg manis
waaa...CUKUP..
Tmbh plak mkn sejuk2 dr peti ais..
memg sedap..


Tempahan dari cikgu farah..
cheesecake + orange marmalade + kiwi & orange fruit..














hepi besday AMALIN AINA
BUAT ni tuk budak cilik yg byk ckp..sepupu daku..


wif BARBIE edible image..




blueberry cheesecake + blueberry filling+ whipping cream+ edible image
order from umi bdk uduh ni..hehe..





TQ FOR VIEWING..=)



Usah sama sekali kita membenci
kerana kebencian akan membakar diri sendiri
bukan orang yg kita bencikan itu !


Saturday, May 5, 2012

KEK



Sbnrnye daku wat kek tuk mkn2 jer..
tapi disebabkan ramai yg bertanyakan psl kek & harganye..

     So....

cam ade minat la plak nk bisnes..keh3
walaupun masih blaja lagi psl kek2 ni sume..

tapi BLOM CUBE BLOM TAU KN..
Wink wink..** blushing**

 ActuallY kn,,,,

TQ to sume yg support daku..hehe..=)

jadik,,, bley tgok price kt bwh ni




BANANA CHOC CAKE


Cakes decoration with special request for special event,,especially with full decorations.
 l
CHiffon Choc Cake +  whipping cream + pisang +  choc ganache
+  hiasan buttercream icing

Saiz 9 inch.
RM 65-75
(Depend on decorations)

Chiffon cake + whip cream + pisang +  choc ganache
wif simple deco buttercream icing
size 9"
RM 65.




MOIST CHOC CAKE



kek  + almond nibs +  coklat ganache
size 9 "
RM 40


Moist cake + ganache + parutan coklat + almond nibs + ceri
Size 9"
RM 50


Cake wif strawberry or other fresh fruit
Size 9"
RM 55



Simple deco
Size 9"
RM 45



Size 9"
RM 55  ( Wif decorations)
kek+ curahan choc ganache + buttercream icing





                   
                                          Wif simple deco
                                                 Size 9"
                                                RM 50


*ADDITIONAL
RM 10 For edible image
RM 10 For fresh fruit ( strawberry, kiwi, blueberry)

CHEESECAKE


Blueberry Cheesecake
wif blueberry filling + fruit (kiwi, strwbrry,orange,mango)
Saiz 9''
RM 50




cake wif oranges +  blueberry filling + wording buttercream
Size 9"
RM 55



Blueberry Cheesecake
wif whipping cream+ blueberry jam
RM 65
Size 9"
*Additional RM 10 for edible image






Japanese Cotton Cheesecake
wif blueberry jam + buttercream roses
size 9 inch
RM 65




KEK KARAMEL





Kek karamel
Size 9 inch
RM 40 ( double caramel)







                                       
                                             Kek wif simple deco buttercream 
                                            Size 9 inch
                                               RM 45


choc banana cake

Assalamualaikum..

EMM..kek ni best sgt..1st time rasa seriously " jatuh cinta" ngn kek ni..keh3..
kalo kt secret recipe rm6 kot 1 slice..ffuhh xmampu ambo nk bli..
so wat sdr jer la..lg jimat..

credit photo ni sume kt RAIHANNA KAMARUDDIN yg comey ni..coz daku pandai buat kek ni sume drp die..kaguuuuuuuuuumm seribu kali ngn cik rai ni..da la cntik + bijak + pandai masak..sgala2 nye la..
hehe..tq rai..



1st time buat..seb baik jadik..
Alhamdulillah




tuk ma dan abahku tersayang...


Haaa...ni la rupa nya kt dlm 2..
chiffon kek yg dilapisi ngn choc whipping cream + pisang
then, 
dibaluti ngn choc ganache kt ats 2..





  order dr kak ida..kerani sekolah daku..
 tuk anniversay die..


 Ni plak order dr teacher fadilah
 utk adek die..



 ordered by ustazah ayu for her beloved husband..



order dari kak na..
                                             


 For suMOne spesial !! =)




    For VIP Majlis Ilmiah Kenali Bola Tampar
 PJK GROUP A UPSI...