Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Lahir ABAH




 Tahun ni genapla umur abahku 53 tahun..Selamat hari lahir abah..semoga panjang umur dan berbahagia selalu..
So, daku buat la cheesecake favourite ni..yg sedap..=)













Blueberry filling + buttercream roses









Moist Choc Cake SHIM MY


Kek ni untuk jamuan raye adik daku utk dbawa ke ofis.. 



Kek yg disaluti choc ganache + almond nibs + parutan coklat
& hiasan ceri.












Hiasan ceri merah menaikkan seri..


Sunday, August 26, 2012

Moist Choc Cake


 Tempahan moist choc cake







Tempahan kwn adik daku for hari raya
yana dan kak na 







Untuk makan2 sekeluarga







Kek birthday ekin + kak na




cake for aktiviti koko
dpli upsi







2 moist choc cakes
ordered by asiah
student dpli





Tempahan ustazah Suraya








                                  Tempahan dari ustazah Abby



Saturday, August 25, 2012

Raya 2012




Assalamualaikum..salam syawal..

Cuti sem 3 bln da nk hbis..lg 2 minggu nk stat kuliah..paling xsuke..kalo boleh xnak pegi ke T.M lagi..
Tapi apepun cpt pergi cptla hbis kursus ni.. Cuti 3 bulan yg agak lama ku rasakan sekejap jer..

Walaupon agak bosan duk d kampung tapi sgt seronok..tdo..bangun..makan..mana xsonoknyer..=)
xde tensi2..

Cuti sem ni sempat jgk la daku berbisnes kecil-kecilan..Boring kalo xde buat pape..2 pon tempahan utk raye..Time kasih pada semua yg sudi order kek2 dan biskut rayer ngn daku.




                         
                             
                        Moist choc cake
                                  order dari kwn adik daku..yana dan kak na



                             
                                           lukisan simple kubah masjid wif buttercream












 Kek karamel
      Tempahan fatihah utk majlis sambut menantu



Kek birthday abahku
                   


Blueberry Cheesecake
wif buttercream rosette

                                          

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN.



Friday, August 3, 2012

Kek Karamel Yg Menarik dan GeBUSS...


ASSALAMUALAIKUM...hye2..salam Ramadhan..

Hari ni da msuk 14 ramadhan..lagi 2 mggu nk rayer..hehe..yeaayy!! mcm bdk2 plak..kalo 10 tahun dlu boleh la..tp skang pn nk yeayy gk ker cik wani oii...
Amacam ngn kuih2 rayer..kek2 raye..bju rayer..da buat blom?? mgu ni da msk mggu ke 2 kt berpuasa..
so blehla mula wat biskut rayer..ye dak?? kalo nk bli..jenuh la..mhl sgt...

okey..hr ni nk story psl kek karamel yg menarik dn gebuss korang..so korang mst cube..best tau..
sbnrnye da lama daku duk skodeng resipi kt blog ni..tme ksih 2 miza blogspot. Izinkan sya share resipi menarik ni kt cni ye kak..npk cntik jer ngn warna-warninyer..tp bru2 ni jer bru berkesempatan try buat..alhamdulillah 1st trial menjadi..xde la ssh mana pn..yg pnting kene study dlu resipi sblom wat yer..yg penting kek ni sedaaaaaaaaaapppp oke..ssuai utk rayer ni..JOM LA TRY..








Orait,,let's look da recipe..

Bahan2

A

4 sdb (sudu bsr)  gula pasir 
loyang 8 inch


3 Biji kuning telur
1/2 tin susu cair
50 g gula kastor
1 sdb esen vanila


6 biji putih telur
50 g gula kastor
1 sdt cream of tartar



3 biji kuning telur
135 ml air biasa
45 ml minyak masak
50 g gula kastor
140 g tepung gandum
1 sdt baking powder



Ok..kt ade 4 jenis bhn kn utama kn..so step utamanye pn ade 4


Cara2

1. Letak 4 sdb gula setempat dalam loyang..letak ats dapur gas..guna api slow..jgn kacau yer...
tunggu hingga gula cair + warna gold..gelek2 loyang utk ratakan karamel...biar tepi.








## Untuk asingkan telur putih dan telur kuning..gunakan alat pemisah telur..caranye mcm kt bwh ni..


telur kuning kt ats..telur putih kt bwh..


2.  Ok skang,,kacau semua bhn B dalam 1 bekas..hingga gula hancur..guna pemukul tangan @ whisk.
kemudian..tapis dlm loyang karamel yg dah keras tadi.....biar tepi.






3. Skrg kt nk buat meringue plak..

Campurkan semua bhn C dlm mixer bowl...pukul hingga kembang dan bertanduk




kembang + bertanduk


                                                              Ini la namanye meringue..
** kembang = bile kt terbalikkan bowl..adunan xkan jtuh..


4. Untuk bhn D..Dalam bekas lain..Pukul kuning telur + air biasa + minyak masak...hingga kembang.
Masukkan gula kastor..pukul lagi sebati
Pas 2 masukkan tepung gandum yg dah diayak dgn baking powder.
Masuk sket2 ....mix sebati...hingga kembang.






5.  Amik setengah meringue @ putih telur yg dipukul dlm step 3 tdi..masukkan dalam adunan tepung 
Kaup balik..da sebati campur setengah meringue lagi.



adunan siap.


6.  Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian...warnakan adunan dengan beberapa warna kesukaan anda.
Amik 1 senduk @ 2 senduk ...tuang kt tgh2 loyang yg ade karamel td.


                                                     Tuang warna kedua pula kt tgh2..



Lorek guna lidi..Isi air ke dalam loyang yg lebih bsr..
Masukkan loyang yg ade adunan ke loyang yg lbih bsr
ini adalah kaedah steam bath


                                            Bakar pd suhu 170 darjah celcius..40-50 minit
                                                                   ** api bwh shj



Ni la hasilnyer..


Simpan dlm peti ais utk rasa yg lagi sedappp...






Selamat mencube..=)