Saturday, May 26, 2012

Choc Moist Cake


Resipi Choc Moist Cake..

Assalamualaikum...
hye2..

mgu ni bengang gler..
logik ker?? sbb baking kek skali je sbuln bil letrik naik?? mcm xpercaya..
tp 2 la kenyataannye..waaaaa....
 T. E. N. S.I.O.N..

Ssh duk umh sewa ni..mcm2 prgai jumpe..
Janganla berkira sgt..biasa la duk umh sewa..xkan xfhm kn..
daku pn xkisah ape diorang nk guna byk mn nk guna peralatan letrik..
tp xsangka ade gak org yg sgt2 berkira dlm dunia ni..

 ok....

xpe...

kalo xpuah hati sgt...
daku byr bil lebih pon xpe....

mode...G.E.R.A.M G.I.L.E.R ..Oke...

Sume ni jadik lepas daku baking kek ni..
xtau ape mslhnye..
sdgkn sblm daku baking kek pon bil da memg melambung tinggi...

laptop 24 jam..lampu pn xtutup...alih2 ak disalahkan,,,memangtakpuashati.....
bkn nk bising2 tapi,, kalo da ckp xfikir dulu mcm 2 la jadiknyer...hoho...ngepek..

Ok..ni resepi nye...daku amik resipi ni drp fb JOM MASAK..
BEST SGT resipi ni..tme ksh 2 JM..so pada sape2 yg baru nk blaja wat kek blehla view fb JM ni..yg byk sgt info nye...

Resipi ni tersangatlah senangnye..

xyah pukul butter..

xyah guna mixer..

just masak..n campur je sebati..heheh..




Bahan2
A

1 cwn serbuk koko
1 cwn gula perang
1 cwn susu pekat
1 cwn air panas
1 cwn air biasa
4 sudu besar susu tepung ( xletak pn xpe)
1 cwn minyak jagung
** minyak msk pn bleh gak...tp minyak jgung kurang kolestrol uolls... 

B

2 cwn tepung gandum
1 sdu teh baking powder
1 sdu teh soda bikarbonat
C

2 biji telur
1 sdu teh esen vanila


Choc ganache

350 g coklat masakan
150 ml UHT whipping cream (tawar)
1 sdb butter

CARA2

Kek

1. Campurkan semua bahan A...masak ats api sederhana...hingga sebati..biar tepi.
2. Campurkan semua bhn B dan ayak..
3. Dalam bekas lain..Pukul telur guna whisk..whisk ni cam pemukul telur..xyah putar yer..
     pas 2 tambahkan esen vanilla..

4. Ok..skang campurkan bhn A yg telah dimask ke dalam bekas telur yg dipukul..
     kacau sebati..

5. Akhir sekali..masukkan tepung gandum ke dalam adunan...sedikit2..kacau sebati..guna sudip jerr..
6. Panaskan oven 160 darjah celcius..
7. Griskan loyang 8 inch dengan butter or marjerin..lapik kertas minyak..
8.Masukkan adunan dalam loyang..bakar selama 40 min atau hingga masak..

** OK SIAP..Cam mn nk tahu masak??
cucuk je lidi dlm kek..kalo xmelekat..mksdnye msk le tu..hehe..


Choc Ganache

1. Masukkan semua bhn dan masak secara double boil ats api..hingga sebati..
2. Biarkan suam2..
3. Curahkan ats kek
** Kalo nk cair tambahkan whipping cream..


ok..
selamat mencoba..

Jom scroll ke bwh.......=)

moist choc cake + curahan choc ganache..meleleh 2..hik3


blue..my fav..

ngn almond nibs..


Tempahan dr student DPLI UPSI
ASIAH..tuk program koko..



                                               


Ikhlas dr nurazwani...=) tq for viewing..






No comments:

Post a Comment