Monday, June 18, 2012

Slice Cheesecake gebu




Resipi ni sgt best..sbbnye mudah jer..xla rumit cam kek2 len..dan hasilnye..best..light2 jer..
Cam biase resipi ni amik kt SINI,, blog feveret daku..
tapi,,
part ssh sket yg nk asingkan telur putih n telur kuning 2 jer..tuk buat meringue..sape xtau meringue 2 ape??
nt daku tjukkan gamba n cara2 nye..hehe..
ssh sket je..bkn byk mana pon..
xpe,,
2 bisa diatur adek2..ibuk2..heheh.. 


ok,,


apa yg kt perlukn ialah....

Bahan2..

6 keping slice cheese
 300 ml susu segar
100gram butter
6 biji telur ( diasingkan putih dan kuningnya)
125 g gula
100 g tepung gandum 
sedikit esen vanilla.

itu jer..sng kn bhn2 nyer..hehe..



Apa yg kite perlu buat ialah..


SENYUM DULU..
baca Bismillah
jgn kalut2..masam mencuka..xboley oke..
nt kek xjadi..ekekeke..


Cara2..


1. Siat slice cheese kcil2..masukkn dlm periuk
2. Campurkan susu segar
3. Masak atas api sederhana hingga semua cheese cair dan larut
4. Masukkan butter & biarkan butter mencair
5. Tutup api dan sejukkan..biar tepi dulu..


Ok skang kt buat meringue plak..

6.  Asingkan telur putih dan telur kuning..mcm kt bwh ni..guna pemisah telur..




pemisah telur



kuning telur


putih telur


7. Dalam satu bekas, pukul gula + putih telur sehingga kembang..guna mixer..

8.  Pukul lagi hingga ia menjadi meringue cam ni


ini la nama die meringue ye puan2..hik3



Proses ni sangat2 penting. kalau masa anda pukul tu still tak kembang dan telur cair je... baik jangan teruskan.buat je yang baru..sebab mesti tak jadi nanti. cek semula mungkin putih telur anda mengandungi kuning telur @ air @ minyak...sebab tu dia tak boleh kembang..dan make sure mixer bowl anda bersih dan kering.

Nak pukul sampai bile??



9. Pukul hingga meringue 2 da xgerak..atau..terbalikkan bowl..xjatuh adunan 2..mknanye da jadik la 2..


Ha camni..terbalikkan bowl dan adunan xjatuh..jadik la 2.
10. Dalam bekas len,,pukul kuning telur sehingga kembang.





cam ni da kembang.
11. Nak mudahkan kerja,,amik campuran cheese + susu + butter yg dipanaskan tadi dan letakkan
      dalam satu bekas besar.

12. Masukkan kuning telur ke dalam bekas yg ade campuran cheese tadi.
13. Kacau rata..guna sudip jer.
14. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik..jgn msk smua skaligus..nt tepung xley sebati.
15. Nak mudah guna pemukul tangan untuk ratakan adunan supaya tidak berketul.


16. Masukkan 2 titik esen vanila.
17.Akhir sekali masukkan meringue ke dalam adunan tadi.
18. Kacau rata dan sebati..Guna cara kaup balik..
19. Nak senang kaup balik,, guna senduk kayu ok..supaya senang sebati.
20. Ok skang gris kan loyang 8 inch dgn mentega..dan alaskan loyang dgn kertas minyak..
21. Masukkan adunan ke dalam loyang.
22. Bakar menggunakan kaedah bain marie utk daptkn kek yg cntik dan gebuss..n kek xhangit..


kaedah bain marie..tutup bwh permukaan loyang dengan aluminium foil..
isi air panas dl loyang yng lebih besar
masukkan loyang yg berisi adunan ke dalam loyang yg lbih bsr



23. Bakar pada suhu 170 darjah clcius selam 20 min..pas 2 kurgkan suhu kpd 140 drjh clcius..bakar lagi 
      selama 40 minit atau hingga masak.

Ok da siap... 

jom layan gamba kt bwh..





bole la hias ngn kiwi + blueberry jam or filling..

cheesecake + kiwi + blueberry filling








                                                    
Selamat mencuba..

TQ FOR VIEWING =)







No comments:

Post a Comment